Notícies

EL XVè TALLER DE LA PREHISTÒRIA A L'INSTITUT

13-02-2021

Malgrat la pandèmia, els alumnes de 1r d'ESO han gaudit  de les activitats  de la Prehistòria organitzades a l'institut.

Com es tradició, el director del Camp d'Aprenentatge de la Noguera, Dr. Toni Bardavio,  que va ser professor al nostre Institut, i la professora Sònia Mañé s'han desplaçat  a l'institut per impartir el taller.

Els alumnes  han pogut conèixer la vida quotidiana a la Prehistòria i apropar-se al món simbòlic a partir de la reproducció dels estris que utilitzaven i  la recreació de les activitats que feien.

Algunes de les reproduccions que han pogut veure han estat eines (el bifaç, el ganivet, el raspador, la falç,  l'aixada, la destral), instruments per a la caça (llances, propulsor, arc i fletxes), ornaments (collarets, penjolls),  instruments per a la pesca (arpó), estatuetes de divinitats prehistòriques, molins, recipients de ceràmica i instruments musicals.

També han participat en la recreació  d'activitats com l'obtenció del foc,  la producció d'eines de sílex, el funcionament dels instruments musicals, la molta del blat, l'elaboració del formatge i la mantega, l'obtenció dels pigments naturals i la realització de les pintures rupestres.

Així han entès  com vivien els caçadors, recol·lectors i pescadors del Paleolític i els agricultors i ramaders del Neolític. També han pres consciència dels gran invents de la Prehistòria i han valorat la capacitat i l'enginy dels nostres avantpassats prehistòrics per inventar i fabricar tot el que necessitaven.

A continuació, els alumnes han fabricat  el seu  brunzidor de fusta, un instrument musical prehistòric que s'utilitzava per fer música i comunicar-se. Després han  sortit al pati per fer-lo sonar i se l'han emportat a casa com a record del taller.

Finalment, han descobert la història de Sant Quirze i han pres consciència de la quantitat de restes arqueològiques que s'han trobat al municipi entre les quals destaca el jaciment arqueològic de la Bòbila Madurell, un del jaciments neolítics més importants d'Europa.

 

Veure fotos


Xarxes socials: